Wat moet je doen om je verwarmingsinstallatie te laten afstellen?

Ook jij als inrichtende macht of schooldirectie van een erkende school in Vlaanderen of Brussel kan jouw steentje bijdragen.

Laat nu de verwarmingsinstallatie van jouw school correct afregelen en bijstellen. Een goed onderhouden en afgestelde verwarminginstallatie is zeer belangrijk. Zo bespaart jouw school op energiekosten en komt er ook minder CO2 vrij.
Als gebruiker of eigenaar van een bepaalde verwarmingsinstallatie moet je aan een aantal wettelijke verplichtingen van periodiek nazicht voldoen. Op www.veiligverwarmen.be kun je op basis van een aantal vragen nagaan welke die verplichtingen precies zijn.

Een correct afgestelde verwarmingsinstallatie kan tot meer dan 10% energie besparen en dit met een eerder beperkte investering.

Kies een erkende technicus

Voor de uit te voeren werken doe je een beroep op een erkende technicus / onderhoudsfirma (van verwarmingsinstallaties). Als je niet beschikt over een vast onderhoudscontract, kan je op een eenvoudige wijze met onderstaande tips een onderhoudsfirma aanduiden.

  • De wetgeving op de overheidsopdrachten laat toe om opdrachten tot 8500 euro (exclusief BTW) toe te kennen op basis van aangenomen factuur;
  • Je moet voor de uitvoering van deze onderhoudswerken dus geen specifieke opdracht in de markt plaatsen;
  • Een erkende onderhoudsfirma naar keuze kan de onderhoudswerken uitvoeren.

Bekijk de lijst van erkende technici

Welke elementen van het verwarmingssysteem moet je laten afstellen?

De controle van de verwarmingsinstallatie (dat kunnen één of meerdere verwarmingsinstallaties per vestigingsplaats zijn) gebeurt specifiek aan de hand van een concrete checklist. Je moet deze checklist gebruiken om de verwarmingsinstallatie beter af te stellen. Je ontvangt de subsidie pas wanneer je ook de controletaken bovenop de wettelijke periodieke verplichtingen hebt laten uitvoeren.

Check de wettelijke periodieke verplichtingen via deze tabel